ENERJİDE DİJİTALLEŞME

ENERJİDE DİJİTALLEŞME

ENERJİDE DİJİTALLEŞME
ENERJİDE DİJİTALLEŞME
ENERJİDE DİJİTALLEŞME

Kurumumuz bünyesinde üretilen veya devreye alınan her türlü ürün ve enerji tesisi uzaktan izlenebilecek donanımlara sahip olarak inşa edilmektedir. Nesnelerin interneti çağında biz de cihazlarımızı gereken teknolojik altyapıyla donatıyor, gelecekteki ihtiyaçları şimdiden analiz edebilmek için cihazlarımızı dijital bir platform vasıtası ile izleyebiliyoruz. Bu amaçla bizim tasarlayıp uygulamaya koyduğumuz “TEMSAN Enerjinin İnterneti Platformu (TEİP)” dijital izleme aracı ile konum bilgisi haritadan işaretlenmiş tüm cihazlarımız anlık olarak uzaktan takip edilebilmektedir.

Türkiye Elektromekanik Sanayi A.Ş. (TEMSAN) tarafından yüksek yerlilik oranıyla üretilen kompakt tip hidroelektrik santrali olan HİDROTEM ve mini biyogaz üretim ünitesi BİOTEM cihazlarının, TEMSAN tarafından tasarlanarak uygulanan takip sistemi sayesinde TEİP platformunda anlık verileri takip edilebilmektedir.

BİOTEM İLE ATIKLARIN ENERJİYE DÖNÜŞÜMÜ DİJİTAL PLATFORMDA TAKİP EDİLİYOR

BİOTEM ünitelerin ülkemiz genelinde;

  • Toplam cihaz sayısı,
  • Üretilen gaz miktarı,
  • Harcanan enerji miktarı,
  • Çalışma durumu gibi cihaz bilgileri
  • Bulunduğu konumlar harita tabanlı TEİP (TEMSAN Enerjinin İnterneti Platformu) üzerinden dijital olarak görüntülenebilmektedir.

Her bir cihazın konum bilgisi, ünitenin yer aldığı ortamın sıcaklığı, ünite içisıcaklık, bulunduğu konumun hava durumu, elektrik tüketim verileri, biyogaz üretim verileri uzaktan erişilerek takip edilebilmekte ve kayıt altına alınmaktadır.

HİDROTEM'İ MOBİL OLARAK KONTROL ETMEK MÜMKÜN

0.5 kW ile 1 MW aralığında üretim olanağına sahip HİDROTEM, su kaynaklarından hızlı, ekonomik ve kolay enerji üretmek için tasarlanmış kompakt bir hidroelektrik santralidir. Belediye isale hatlarında, tarımsal sulama hatlarında, basınç kırıcılarda, içme suyu arıtma tesislerinde, su deposu giriş-çıkışlarında, soğutma suyu kullanılan tesislerde, deniz deşarj noktalarında kullanılabilmektedir.

HİDROTEM, kompakt bir yapıya sahip inşaat gerektirmeyen, tak-çalıştır bir sistem olduğu için hem alandan hem de zamandan tasarruf sağlamaktadır.

Kullanıcı dostu, pratik kullanım olanağına sahip olan sistemde dış gövde üzerinde yer alan HMI Panel/PC ekran üzerinden sistem çalıştırılmakta basınç, sıcaklık, türbin ayar kanadı korumu, frekans, enerji bilgileri, devir gibi kritik veriler gözlemlenebilmekte, kaydedilmekte ve alarm kayıtları oluşturulabilmektedir.

Ayrıca kullanıcılar uygulama üzerinden sisteme uzaktan mobil erişimle bağlanıp HMI Panel/PC ekranından yapılabilen izleme, kontrol, devreye alma işlemlerini kolayca gerçekleştirebilmektedir.


YAPAY ZEKA ÇALIŞMALARI

Dünya nüfusunun artması ve teknolojide yaşanan gelişmeler enerji ihtiyacını artırmaktadır. Enerji üretim, tarım, ulaşım gibi her türlü sektörün başlıca girdisidir. Kolay ulaşılabilir, temiz ve kaliteli olması elektrik enerjisine olan ilgiyi artırmıştır. Fosil enerji kaynaklarının gelecekte tükenecek olması, kolay ulaşılabilir olamaması ve doğaya zarar veriyor olması bakımından ülkeleri yeni ve yenilenebilir enerji kaynakları arayışına yöneltmiştir. Yenilenebilir enerji kaynaklarından biri olan hidroelektrik enerji temiz ve ülkemizde de en çok kullanılan bir enerji kaynağıdır. Hidroelektrik enerjinin birçok ülke tarafından tercih edilme sebepleri; ekonomik olması, teknik ve çevresel faydalarının oluşudur. Su kaynakları potansiyelinin etkin ve verimli yönetilmesi ancak mevcut su miktarının doğru belirlenmesi ile mümkündür.Kurumumuz Ar-Ge Tasarım Merkezi tarafından geliştirilen HİDROTEM ismini verdiğimiz arıtma tesisleri, isale hatları gibi alanlarda su kaynaklarından hızlı, ekonomik ve kolay enerji üretmek için tasarlanmış kompakt, tak çalıştır hidroelektrik santrali ürünümüzün yerli ve milli kontrol sistemi entegrasyon çalışmaları devam etmekte olup söz konusu kontrol sisteminde Yapay Zekâ Odaklı çalışmalar yürütülmesi planlanmıştır. Aynı zamanda Hidroelektrik santrallerinde enerjinin dijitalleştirilmesi sayesinde toplanan verilerden, arıza tespiti, türbinin en verimli noktada çalıştırması veya optimizasyon gibi çalışmalara olanak sağlamaktadır.